esmaspäev, 21. juuli 2014

Läti MTBO MV Valmieras

Panen lühidalt kirja oma mõtted võistlusest, kus juhtumisi ise ka õnnestus stardis olla ja seejuures ootamatult edukalt.

Millalgi mai keskel, peale Estonian Cupi Tallinna (Kõrvemaa) etappi, tegin otsuse, et sel aastal tuleks mõned MTBO võistlused ka plaani lisada. Hooaja alguses enne Kõrvemaad mul polnud füüsilisest seisust aimugi teiste ratturitega võrreldes ja tegin lihtsa plaani:
- koht >200 tähendab sel hooajal pigem rohkem multisporti kui MTBO-d
- koht <200 tähendab et panen ennast varasemast rohkem MTBO-s proovile
Tulemuseks oli 156.koht tagant startides ja asi selge. Eelmise hooaja parim ~350 koht veenvalt ületatud. MTBO koondislastest oli stardis Roose (-15min), Nestor (-3min) ja Aibast (+4min). Just Aibastiga võrdlus huvitas mind eelkõige. Ühesõnaga, häbisse ei tohiks enam jääda.

Eesti MTBO kalendris valitseb paraku tühjus. Lõuna-Eestis sisuliselt vaid Kobrase päevakud, mis ei meeldi mulle kahel põhjusel: tava-O kaart ja punktid metsas (MTBO-s on KP-d radadel ning punktid tuleb läbida rattaga). OK Nõmme teeb Tallinnas tänuväärt tööd ja igal nädalal on õigetes tingimustes võimalik harjutada. Ainuke miinus on jalgsiorienteerujad ja sugugi mitte nende süül. Lihtsalt jooksja ja ratturi kiirused võivad erineda 2-3x ning väike hirm on minul igatahes sees. Seetõttu olen mõned korrad Tallinnas ka käinud proovimas. Aga 'päris' MTBO võistlusi Eestis sisuliselt enne augustit pole, seega võtsin ette Läti kalendri, kus olukord palju parem. 10-etapiline karikavõistlus aprillist juulini. Peale jaani sai osaletud KAPA3 raames toimunud 2-päevasel MTBO võistlusel. Tavaraja 6.koht tuli suurte hooletusvigadega. Etappide analüüs näitas, et midagi väga hullu polegi. Lihtsalt ebaühtlane, mis on algaja kohta täiesti normaalne. Järgmiseks päevaks sai juba mõned järeldused tehtud ning tasuks 3.koht lühirajal. Kaotus Margus Hallikule üsna suur, aga teistega täitsa ok. Mingid etapid õnnestus läbida ka koos kinnipüütud konkurentidega ja see 'andmine' oli omaette uus kogemus. Nädalavahetuse lõppedes oli selge peamine murekoht - sujuv kaardilugemine. Füüsis oli ok, aga palju kaardilugemispeatusi, liiga pikad otsuste tegemised etapivalikutel jne. See tõmbas ka avg. pulsi alla (tava 154 ja lühi 155), mis näitab, et reservi on. Aga mot oli üleval ja uus plaan osaleda Läti MV-l Valmieras. Kuna võistlus oli ka Eesti ja Läti koondise MM katsevõistlus, siis oli oodata tugevat konkurentsi. Vahepealsel ajal tegelesin pisut ka spetsiifiliste kaardilugemisharjutustega, millest lootsin abi.

Valmieras siis kõigepealt sprint ja järgmine päev lühirada. Sprint oli distantsina mulle esmakordne kogemus. 5,2km ja 17 KP-d tuli ülikiirelt, raske oli hinnata rajal kas kiirus on piisav. Punktid olid üsna tihedalt ja puhkehetki vähe. Avg. pulss 162 näitab, et liikusin üsna piiril, niisama vahtimist ka väga vähe. Samas enesetunne rajal oli normaalne, ei midagi hullu. Tagantjärgi hinnates oli üheks kõrge pulsi põhjuseks see, et ei teinud enne võistlust piisavalt intensiivset trenni. Organism polnud päris valmis. Kaardiharjutustest oli kasu eriti otsuste kiiruse tõstmise näol. Kokku siis 4.koht, eestlastest 2. ja kaotus Margus Hallikule alla 2 minuti. Vigu lugesin kokku umbes minuti jagu. Esimese sprindi kohta rahul igatahes..
https://www.dropbox.com/s/gbm4oitxbvvodkr/splits.htm

Lühiraja eesmärgid:
füüsise plaan lihtne - alustan sprindi tempoga ja vaatab mis juhtub (sest sprint tühjaks ei pigistanud)
o-tehnika eesmärk - teha kiirelt õiged otsused ja leida rajal kohti, kus on võimalik keerukaid etape ette lugeda.
No stress. Koondise katsekad on teisejärguline teema. Mina tahan saada iga võistlusega paremaks..
11,4km 27KP-d
Start-1 (5 etapialeg, +7sek): Minut enne starti kaart ette ja ruttu planeerima. Jõudsin umbes 4-5 KP-ni ja siis tuld. Enne esimest KP-d oli eilsest tuttav sillaületus. Teel sinna mitmed hargnemised, aga kõhutunne oli õige. Riivo alustas endale omaselt ülikiirelt ja läks liidriks.
1-2 (3, +19s) Alternatiive polnud, hoogu pidurdasid liivased lõigud
2-3 (2, +1s) Juba stardis tehtud valik. Kaardiga klapp juba hea, aga hakkasin pisut vara ootama.
3-4 (17, +20s) Rajavalik oli varasemalt olemas, aga jätsin hooletusse KP-s väljasõidu. Liini all oli ühtlaselt liivane segadus. Ei raatsinud liivas seisma jääda, et välja lugeda ja liikusin 10-15m läbi liiva diagonaalis liinialusega (mälu järgi mööda punast joont) enne kui sain lõpuks kõvale pinnasele.
4-5 (12, +9s) Kett hüppas mitu korda esimesel hammakal juurikate tõttu, seetõttu tagasihoidlik koht. Ettevaatlikult, pole mõtet ketti puruks sõita.
5-6 (6, +17s) Tuttav tagasitee. Lugesin ette 2 järgmist etappi, ja seetõttu kaotasin pisut hoogu  liivastel lõikudel.
6-7 (3, +5s) Ettelugemise viljad
7-8 (2, +1s) Ettelugemise viljad. Üks otsustavamaid etappe üldse sel rajal, kus 3 peamist valikut. Paljud läksid paremalt ja tegid liiga suure ringi (M.Hallik +20s). Alar Viitmaa vasakpoolne kaar alguse kannatas veel rohkem, enam kui minuti.
8-9 (1) Temposõit koos ettelugemisega. Põhimõtteliselt lugesin 14-sse ja sain aru, et edasi pole küll mõtet, sest lugemiseks sobivaid kohti on veel mitmeid:) Paljud läksid KP-st välja vasakut kaart mööda ja kaotasid seetõttu.
9-10 (1) Teevalik paremalt, et näha järgmist teevalikut. KP-st hooga peaaegu mööda, sest KP tuli ootamatult kiiresti.
10-11 (20, +35s) Ülikiire tuttav väljasõit, aga ei näinud KP-d. Täpselt KP kõrval vaatasin ette, seal oli rattur, kes osutus tegelikult kohtunikuks. Segadus, pilk seljataha ja ~50m tagasi KP. Pisut peidus ka.
11-12 (7, +13s) enne KP-d raskem ebatasane lõik kus esimest korda andsin tempos vast liialt järele.
12-13 (2, +6s) Temposõit. Enne KP-d jälle raskem lõik traktorijälgedes. Pulss tõuseb ja esimesed väsimusilmingud.
13-14 (4, +9s) KP-st püsti välja kiirendades käib pulss üsna kõrgel ära. Hoog sees on viimane hetk lühietappide ettelugemiseks. Kõik on selge kuni 18-ni, va 16KP täpitamised. Enne KP-d hoog maha, näen ära 17KP (paljud sõitsid seda võtma) ja õigest teeotsast sisse.
14-15 (7, +4s) Liivane downhill. Enne teeotsa hoog maha ja väikse kõhklusega siiski õigesti.
15-16 (2, +3s) Järjekordne võtmeetapp. Paljud sattusid segadusse, mina samuti. Ei suutnud hoo pealt kribu reljeefi välja lugeda. Liikusin mööda vasakut teed KP-st välja lootes leida parem haru. Kui seda ei tulnud, siis jooksin mööda orvandit edasi, mäest üles ja ootasin, et KP vahib vastu. Aga ei. Jätkasin õiges suunas ja lõpuks nägin KP-d täitsa liivase nõlva alla. Jooksu etapil ca 50-60m. Jooks mulle ei istu.
16-17 (3, +3s) Raske etapp. Algas 30m liivase tõusujooksuga. Siis rattale ja suure pressimisega hoog sisse enne järsemat lõiku. Kaotus Paul Nestorile (silma järgi minust 30+ kg kergem) kõigest 3seki, aga pulss käis täitsa piirajasse ja KP-s jalg 'tudises'.
17-18 (2, +2s) Olin üsna punases ja pilt kergelt ujus, aga etapivalik õnneks mälus enne olemas.
18-19 (12, +24s) Vale teevalik. Ei näinud oja paremalt sõites. See tähendas jälle ca 30-40 jooksu. Nägin vasakut teevalikut, aga kartsin reljeefi. Viitmaa pani otse joostes ja tegi kõigile pikalt.
19-20 (5, +5s) Ikka punases. Lõpuosa teeots oli eilsest tuttav ja teadsin, et tuleb tõus ja vaja kõvasti pressida. Õnneks alguses allamäge lõigul pisut taastusin.
20-21 (2, +3s) Eilsest tuttavad kohad, sh väike lõikamine. Kaarti suurt ei pidanud vaatama.
21-22 (3, +6s) Alguses jooksutõus + liivas hoog sisse vaja saada. Ilmselt raskeim koht rajal minu jaoks.
22-23 (4, +5s) Viimaks ometi võimalus pisut taastuda allamäge asfaldil. Pulss kukub kolinal 169->150. Super. Kasutan tasasel pinnal võimalust ja loen etapid lõpuni välja.
23-24 (5, +3s) Sisaldab 5sek kukkumist väikse hooga viimases kurvis (juurikas)
24-25 (1) Rajad kaardil ja maastikul kohati ei klapi, aga hoian kiirust ja suunda. Tean kust suunast KP tähist võiks oodata. Väikse kaarega kõik sujub.
25-26 (1) Hooga suurele teele, pudi ei hakka välja lugema. Siis silmad lahti.
26-27 (1) Finishiadrenaliin. Paljud läksid vasakult ja kaotasid ümberpööramisega aega.
27-Fin (8, +3s) OK

Kerge hämming tulemusi lugedes. Rajameister plaanis 50min aega, järelikult peab hea koht tulema lõpuks. Kokku siis 1. koht ajaga 45:13, 2min edu.

https://www.dropbox.com/s/1rw5oxk7bi14v11/splits-1.htm
https://www.endomondo.com/workouts/372434424/10158718
http://www.ltv.lv/lv/raksts/14.07.2014-veloorienteshanas.id32367 TV-klipp lühi päevast

Nüüd siis kogun Xdreamiks jõudu. Peamiselt Vooremäel rattaga ja jalad on tõesti head. Jooksuvorm selgub ilmselt alles Jõelähtmel :)

1 kommentaar:

  1. Hei,

    Maximil on pakkumine Xdream III osavõistlusel osalevale Teie võistkonnale.

    Maximi 100g maasikamaitseline 3-kordne energiageel, millel on mugav kork mida saab kiirelt avada ja sulgeda. Geeli kasutatakse, et saada energiat just sellistel pikkadel võistlustel.

    Geeli info on siin ... http://www.maximsport.ee/p/tooted/maxim-maasikamaitseline-energiageel-100g

    Geeli pakkumine on hetkel Teile vaid 1EUR/tk.

    Tervitades,
    Toomas Ellmann
    56 27 28 52
    www.maximsport.ee

    VastaKustuta